Omgeving

Omgeving Tisza White House

In de wijde omgeving van Tisza White House is van alles te beleven, voor jong én oud. Het Tiszameer met watersport, zwemmen, vissen en vogelen. Bezoek de mooie steden zoals Budapest, Debrecen en Eger. Geniet van de Poesta in het Nationaal park Hortobágy, het Bükkgebergte, de wijnvelden en wijnkelders waar je wijn kan proeven. Wat dacht je van een dag ontspannen in 1 van de vele thermaalbaden of genieten in een dierentuin, waterpark of attractiepark. Wij hebben nog veel meer ideeën om uw ideale dag samen te stellen.

Logo Tisza White House

TISZAMEER

Het Tiszameer is na het Balatonmeer het grootste meer van Hongarije. Het Tiszameer herbergt vele kleine eilandjes en is door het ondiepe water snel opgewarmd waardoor het een walhalla voor watersportliefhebbers, vissers en vogelaars is geworden. Op de sfeervolle strandjes is het mogelijk om een kano, waterfiets en zelfs een motorboot te huren. Wandelaars en fietsers kunnen heerlijk langs het meer lopen of fietsen over de dijken. Je zal genieten van de prachtige uitkijkpunten en verrast worden door de diversiteit die dit geweldige meer biedt.

TISZAMEER

Het Tiszameer is na het Balatonmeer het op één na grootste meer van Hongarije. Het Tiszameer herbergt vele kleine eilandjes en is door het ondiepe water snel opgewarmd waardoor het een walhalla voor watersportliefhebbers, vissers en vogelaars is geworden. Op de sfeervolle strandjes is het mogelijk om een kano, waterfiets en zelfs een motorboot te huren. Wandelaars en fietsers kunnen heerlijk langs het meer lopen of fietsen over de dijken. Je zal genieten van de prachtige uitkijkpunten en verrast worden door de diversiteit die dit geweldige meer biedt.

EGER

Een bezoek aan de barokstad Eger is een absolute must. De stad bezit 175 beschermde gebouwen en monumenten en ligt in een vallei omringt met wijngaarden en heuvels. Een deel van de stad is afgesloten voor verkeer en daarom mag een stadswandeling zeker niet ontbreken. Hier voel je de historie van de stad en kan je kennismaken met de vele wijnboeren die hier hun kelders hebben. Durf jij het aan om de beroemde stierenbloedwijn te proeven?

EGER

Een bezoek aan de barokstad Eger is een absolute must. De stad bezit 175 beschermde gebouwen en monumenten en ligt in een vallei omringt met wijngaarden en heuvels. Een deel van de stad is afgesloten voor verkeer en daarom mag een stadswandeling zeker niet ontbreken. Hier voel de historie van de stad en kan je kennismaken met de vele wijnboeren die hier hun kelders hebben. Durf jij het aan om de beroemde stierenbloedwijn te proeven?

BUDAPEST

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en wordt doorsneden door de rivier de Donau. De stad telt 1,7 miljoen inwoners en is de zevende stad qua bevolkingsaantal van de Europese Unie. Het stadsdeel Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau. De voornaamste monumenten zijn de Burcht en de Burchtheuvel, de Mathiaskerk en het Vissersbastiljon. De heuvel is ommuurd, de 18de -eeuwse burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven, het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veel bezongen. En zijn nog vele badhuizen, koffiehuizen, winkels en uitgaansgelegenheden. Een heerlijke stad om cultuur te snuiven.

DEBRECEN

Dit is de tweede stad van Hongarije. Het is gelegen in de Hongaarse laagvlakte aan de rand van de Poesta. Ondanks de vele inwoners voelt de stad als een groot dorp. Debrecen is het geestelijk centrum van de Hongaars gereformeerde kerk. Opvallend is het standbeeld van Michiel de Ruyter in het stadscentrum. In 1676 zijn door zijn toedoen 26 Hongaarse predikanten vrijgekomen die door de Oostenrijkse keizer tot dwangarbeid op de galeien waren veroordeeld. Er valt natuurlijk nog veel meer te zien in de stad. Wij adviseren een bezoek aan het Déri-museum waar opgezette watervogels, schilderijen en archeologische stukken uit allerlei tijden zijn te vinden. In het stadcentrum zijn diverse mooie kerken te vinden die een bezoek waard zijn.

BUDAPEST

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en word doorsneden door de rivier de Donau. De stad telt 1,7 miljoen inwoners en is de 7de stad qua bevolkingsaantal van de Europese Unie. Het stadsdeel Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau. De voornaamste monumenten zijn de Burcht en de Burchtheuvel, Mathiaskerk en het Vissersbastiljon. De heuvel is ommuurd de 18de -eeuwse burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veel bezongen. En zijn nog vele badhuizen, koffiehuizen, winkel en uitgaansgelegenheden. Een heerlijke stad om cultuur te snuiven.

DEBRECEN

Dit is de tweede stad van Hongarije. Het is gelegen in de Hongaarse laagvlakte aan de rand van de Poesta. Ondanks de vele inwoners voelt de stad als een groot dorp. Debrecen is het geestelijk centrum van de Hongaars gereformeerde kerk. Opvallend is het standbeeld van Michiel de Ruyter in het stadscentrum. In 1676 is door zijn toedoen 26 Hongaarse predikanten vrijgekomen die door de Oostenrijkse keizer tot dwangarbeid op de galeien waren veroordeeld. Er valt natuurlijk nog veel meer te zien in de stad. Wij adviseren een bezoek aan het Déri-museum waar opgezette watervogels, schilderijen en archeologische stukken uit allerlei tijden zijn te vinden. In het stadcentrum zijn diverse mooie kerken te vinden die een bezoek waard zijn.

HORTOBÁGY

Dit is een plaats midden in het Hortobágyi Nemzeti Park, omringt door de puszta. Er is hier een markt met authentieke Hongaarse producten, het herdermuseum, een dierenpark, een vogelopvang, restaurant, winkeltjes enz.. Maar je kan hier ook met een huifkar of jeep de puszta op. In dit gebied lopen herders rond met hun kudden schapen of grijze runderen. Een prachtige omgeving waar ook heel veel vogels te spotten zijn.

HORTOBÁGY

Dit is een plaats midden in het Hortobágyi Nemzeti Park, omringt door de puszta. Er is hier een markt met authentieke Hongaarse producten, het herdermuseum, een dierenpark, een vogelopvang, restaurant, winkeltjes enz.. Maar je kan hier ook met een huifkar of jeep de puszta op. In dit gebied lopen herders rond met hun kudden schapen of grijze runderen. Een prachtig omgeving waar ook heel veel vogels te spotten zijn.

VOGELS

Het Tiszameer is een vogelreservaat wat behoort tot het Nationale park Hortobágy en op de werelderfgoedlijst staat. Dit gebied is de leefplek voor bijna 200 verschillende vogelsoorten. Vogelliefhebbers halen hun hart op in het voorjaar. Een grote verscheidenheid aan vogels is in dit gedeelte van Hongarije te zien. Wat dacht u van de grote trappen, arendbuizerd, waterrietzanger, griel en roodkeelpieper. Verder zijn er grote aantallen te bewonderen van reigers, waadvogels en zeearenden. In maart maakt u o.a. kennis met de kraanvogel, terwijl ze in oktober met duizenden tegelijk een tussenstop maken op de poesta om vervolgens hun weg naar het zuiden te vervolgen. Geweldig!

VISSEN

De rivier de Tisza en de diverse zijarmen zijn een geweldig gebied om te vissen.
Je kan lokaal je boot huren en een visvergunning verkrijgen. Wij maken graag een picknickmand vol met eten en drinken klaar zodat een succesvolle dag vissen nooit in het water kan vallen. Er zwemmen vele soorten vissen: Forel, Snoek, Meerval, Baars, Karper, Snoekbaars, Kroeskarper, Brasem en nog vele andere soorten vissen hebben hier hun leefgebied. Hoe mooi zou het zijn om je eigen gevangen vis mee te nemen naar het resort en daar op het houtvuur te bereiden. In onze wijnkelder staat een geschikte wijn klaar om alles compleet te maken.

VOGELS

Het Tiszameer is een vogelreservaat wat behoort tot het Nationale park Hortobágy en op de werelderfgoedlijst staat. Dit gebied is de leefplek voor bijna 200 verschillende vogelsoorten Vogelliefhebbers halen hun hart op in het voorjaar. Een grote verscheidenheid aan vogels is in dit gedeelte van Hongarije te zien. Wat dacht u van de grote trappen, arendbuizerd, waterrietzanger, griel en roodkeelpieper. Verder zijn er grote aantallen te bewonderen van reigers, waadvogels en zeearenden. In maart maakt u o.a. kennis met de kraanvogel, terwijl ze in oktober met duizenden tegelijk een tussenstop maken op de poesta om vervolgens hun weg naar het zuiden te vervolgen. Geweldig!

VISSEN

De rivier de Tisza en de diverse zijarmen zijn een geweldig gebied om te vissen.
Je kan lokaal je boot huren en een visvergunning verkrijgen. Wij maken graag een picknickmand vol met eten en drinken klaar zodat een succesvolle dag vissen nooit in het water kan vallen. Er zwemmen vele soorten vissen: Forel, Snoek, Meerval, Baars, Karper, Snoekbaars, Kroeskarper, Brasem en nog vele andere soorten vissen hebben hier hun leefgebied. Hoe mooi zou het zijn om je eigen gevangen vis mee te nemen naar het resort en daar op het houtvuur te bereiden. In onze wijnkelder staat een geschikte wijn klaar op alles compleet te maken.